Dekorace

Míchané nápoje mají nejen dobře chutnat, ale také dobře vypadat, protože, jak známo, nyvychutnáváme nápoj pouze jazykem. Při zdobení nápojů tedy popusťte uzdu fantazii a kreativitě.
Existuje jen málo nápojů, u nichž je uzdoba zbytečná, nebo dokonce zapovězená. Pak ale existují nápoje, u kterých se již po léta používá určitá dekorace, která je pevně daná, například oliva u Martini Dry, třešeň u Manhattanu, koktejlové cibulky u Gibsonu, snítka máty u julepů a okurková slupka u Pimm´s.
U všech exotických a tropických nápojů, ale především u fancydrinků je, co se týče zdobení, povoleno vše, co lahodí oku. Některé pravidla by se ovšem zachovat měla.

- Zvolte pouze takovou dekoraci, která se chuťuvě a barevně k nápoji hodí.
- Dekorace by měla nápoj ozdobit a zvýraznit, neměla by být přehnaná, aby sám nápoj nezanikl. Méně je někdy více. Často stačí plátek pomeranče, dílek limety, spirála s citronové kůry, koktejlová třešeň nebo snítka máty.
- Pokud používáte čerstvé ovoce, dejte pozor, aby bylo zralé, vzhledné a pečlivě nakrojené. Spirálu z citrusů nejlépe vytvoříme pomocí škrabky, nebo chcete-li, profesionálně pomocí speciálního loupače citrusů.

Při volbě ovoce neexistují žádná omezení - za předpokladu, že je vybrané ovoce jedlé. Vhodné jsou malé plody nebo kousky plodů např. kuličky z melounu, liči, bobulky vína, miniaturní jablíčky nebo hruštičky (z konzervy), plátky banánu, hrozny rybízu, kumkvaty, maliny nebo koktejlové třešně. U třešní máme na výběr mezi červenými třešněmi naloženými v Maraschinu, žlutooranžovými a modrými třešněmi s pomerančovou příchutí, zelenými s peprmintovou příchutí a nakyslými třešněmi naloženými ve směsi rumu a cukrového sirupu.
Pokud chcete používat čerstvé třešně, vyberte, pokud možno, pár se stopkou. Velmi atraktivně vypadají i kousky ananasu, meruněk, broskví a fíků, plátky kiwi, karamboly a citrusových plodů a dílky mandarinky nebo limety. Velmi dekorativní jsou modré a zelené hrozny, ale také jahody a maliny, pokapané citronovou šťávou a obalené v hrubším cukru. Vypadají pak jako pokryté jinovatkou. Ovoce je možné obalit i v moučkovém cukru. Na ozdobu nejdou příliž vhodné kousky jablek a hrušek, protože hnědnou. Abysme tobu zabránili, musíte je pokapat citronovou šťávou.
K pikantním míchaným nápojům se hodí zeleninová dekorace, napřiklad koktejlové cibulky, okurkové slupky nebo plátky okurek, feferonky, zelené olivy s peckou, koktejlová rajčátka nebo celerová nať.
Sklenku nebo přímo nápoj můžeme ozdobyt také čerstvými bylinkami. K míchaným nápojům s rajčatovou a zeleninovou šťávou se dobře hodí napřiklad bazalka. Meduňka je vhodná k nápojům s citronovou šťávou, lístky máty korunují drinky s peprmintovým likérem nebo syrupem. Jako zelenou dekoraci lze použít i lístky ananasu, bohužel nejedlé, ze kterých můžeme na špízu vytvořit vějíř.
Pokud se týká způsobu zdobení, máte různé možnosti. Celé plody nebo kousky plodů můžeme například do poloviny naříznout a posadit na okraj sklenky. Na ně se dají pomocí jehel upevnit další plody. Ovocné špízy můžete postavit do sklenky nebo položit přes okraj.

Vpravo je několik návrhů ovocných špízů.
Špíz z kiwi a karamboly
Na dlouhý špíz nabodneme 1 jahodu, 1 olopaný plátek kiwi, 1 plátek karamboly a nakonec několik lístečků meduňky.

Ananasový špíz
1 Plátek ananasu rozdělíme na osminky a vyřízneme tvrdý střed. Na dlouhý špíz nabodneme několik ananasových lístků, tak aby tvořili vějíř, a pak střídavě nabodáváme osminku ananasu, bobulku modrého vína a červenou koktejlovou třešeň.

Citrusový špíz
1 plátek limety do poloviny nařízneme, konce stočíme do opačných směrů a nabodneme na jehlu. Na konce umístíme po 1 červené koktejlové třešni.

Cukrový okraj
Cukrový okraj se používá jako originální dekorační prvek nejen u všech crust, ale i u mnoha dalších míchaných nápojů. Vyrobíme ji tak, že nakrojíme dílek citronu asi 1 cm hluboko a objedeme jím okraj sklenice.

Do misky nasypeme trochu cukru (například krupice, krystalu nebo přírodního cukru, můžeme použít i barevný cukr) a ještě vlhký okraj v cukru kousek po kousku obalujeme. Pak na sklenku zlehka poklepeme, aby odpadly krystalky, které nedrží.

Velmi efektní jsou také okraje obalené ve strouhaném kokosu, čokoládě nebo instantní kávě.
Pikantní drinky můžeme servírovat ve sklenkás s okraji obalenými v soli, nakrájené pažitce, kmínu nebo sladké paprice. Jako "lepidlo" se u sladkých nápojů používa kromě citronové šťávy také pomerančová nebo grapefruitová šťáva, dále likér, sirup a med. U pikantních nápojů se používá pouze citronová šťáva. Takto ozdobený okraj si u sklenek můžeme připravit již předem, nemusíte se bát, že by nevydržely.





Kromě popsaných způsobů zdobení existuje celá řada dalších. K dekoraci se používá například sekané pistáciové oříšky, mandle, kakao, skořice, a muškátový oříšek, kterými můžeme posypat kopečky šlehačky u flipů a egg-nogů. Stejně dobře posloží hezká pestrá brčka a pěkné míchací tyčinky.


zdroj: kniha Míchané nápoje - Peter Bohrmann
2010 - 2012 © & design
Jan Havrda
Dnes:
Online:
Celkem: